Verslagje van Chris:
Op vrijdag 6 augustus komen we aan in Mandarfen. Hier wil ik de Pitztaltrail Glacier P45 gaan lopen. Een trail van 45 km met zo’n 2800 hoogtemeters. Een race waar ik me 9 maanden op heb kunnen voorbereiden. We overnachten in een hotel met uitzicht op de start en finish. Het hotel blijkt achteraf iets te luxe voor dit weekend. Als we ‘s avonds bij het galadiner aankomen zien we dat onze vrijetijdskleding niet helemaal passend is.


Pitztal2021 3

De nacht voor de race kan ik de slaap slecht vatten. Een gevoel van stress en onzekerheid of ik deze tocht wel aan kan, houden mij uit mijn slaap. Om 03.15 gaat de wekker. Een ontbijt kan ik halen in een ander hotel. Door de stress van onder andere het niet slapen besluit ik een extra kop koffie te drinken. In het startvak aangekomen krijg van deze koffie behoorlijk last. Ik moet enorm nodig naar het toilet. Gelukkig klinkt het startschot al spoedig. Even buiten het dorp stop ik direct aan de kant van de weg om te plassen. Het resultaat is dat ik als een na laatste begin aan de tocht. De eerste twee kilometers zouden vlak zijn met goede inhaalmogelijkheden. Helaas begint het single track al na 1 kilometer en kan ik vandaar niemand meer inhalen. Ik zal dus achteraan moeten aansluiten voor de beklimming van de Muttlerkopf. De beklimming gaat in een zeer rustig tempo dit en het feit dat ik niemand kan inhalen, geven mij rust. De eindtijd laat ik los en ik kan volop genieten. Een slang van lichtjes kruipt in het donker de berg op, een fantastisch gezicht. Op het hoogste punt aangekomen ( 3050 m) voel ik mij nog sterk en fit. De afdaling naar de gletsjer is technisch en zwaar. Bi j de gletsjer aangekomen plaats ik de spikes onder mijn schoenen en stap ik de pitztal gletsjer op. De spikes doen goed hun werk en heb volop grip. Na de gletsjer volgt een lange afdaling terug naar het dorp. Hier staat Simon, mijn jongste zoon te wachten. Hij neemt mijn spikes en hoofdlamp aan. Deze materialen zal ik niet meer nodig hebben.
De verzorgingspost grenst precies aan het startvak van de P15. Hier zie ik Inge, mijn vrouw en Marijn, mijn oudste zoon. Zij gaan de P15 lopen. Het doet me goed om hun even te zien en we wensen elkaar succes. Al snel loop ik alweer door de bergen op weg naar de Rifflesee. Tot mijn vreugde hoor ik uit de dal de opzwepende muziek van Opus met Live is life. In mijn ogen het mooiste sportnummer. Ik denk aan Maradona en zijn legendarische warming up en besef It’s time to play!
Pitztal2021 4
Bij de Rifflsee aangekomen eet en drink wat en bereid me voor op een lang en zwaar stuk. Het is 16 km tot de volgende verzorginspost de paadjes zijn redelijk goed begaanbaar maar de hoogte maakt het zwaar. Het is 15 km achter elkaar op ongeveer 2500 m met enkele kleine klimmetjes tussendoor. Ook de laatste post weet ik goed te bereiken. Van hier is het nog 6 km. Een lange afdaling over een breed grindpad. Dit is voor mij het zwaarste stuk. Ik ben zo moe van het opletten, concentreren waar moet ik mijn voeten plaatsen dat ik weinig puf meer heb. Zelfs rustig lopen gaat niet meer ik moet mezelf blijven dwingen om te blijven lopen maar het wandelen is zo fijn…. Ik besluit maar om er een LB interval van te maken dat is wat ik kan. 500 meter lopen pauze 100m wandelen dit tot ik beneden ben. Eindelijk zie ik het dorp. Hier zie ik Inge en Marijn. Zij hebben hun race al volbracht. De laatste meters begeleiden ze me naar de finish. Na 10 uur en 7 minuten kom ik zeer voldaan over de finish. Super trots dat ik deze race genietend heb kunnen volbrengen. De eindtijd was uiteindelijk goed voor de 70-ste plek overal. In mijn categorie ben ik 10-de geworden.
Inge heeft de P15 gefinished in 2 uur 39 min goed voor een 39-ste plek. Ook Marijn heeft het goed gedaan. Hij finishte in 2 uur 22 een 27-ste plek voor hem.
Deze trail was een fantastische afsluiting van een mooie vakantie.

Groeten van Chris.

Pitztal2021 2

Maak je eigen LB-account!

Inloggen voor LBers