Op papier zou de boot er 3 kwartier er over doen. In praktijk werd het ruim een uur. Volgens mij zegt dat ook iets over de stormachtige omstandigheden.
Met wat gepaste scheldwoorden ga ik met mijn redelijk verkrampte benen naar boven.


'n dagje Ameland, een dagje Vuurtorentrail!

Een week van te voren begint het te kriebelen. Stralend mooi weer en aangename temperaturen! Dat belooft wat op 19 maart op Ameland! Ik zie het al helemaal voor me: Een lekker zonnetje over de langgerekte standen en duinen van Ameland. Ideale omstandigheden om een mooie 35 km trail te lopen.

Zondagochtend 19 maart, 7:00 uur. Ik word wakker met een huilende wind en het geluid van dikke regendruppels op het slaapkamerraam. Het gekriebel van afgelopen week is nu toch echt weg. Ik hoopte maar dat het droog wordt wanneer ik onderweg ben naar de boot.

Aangekomen bij de boot werd het gelukkig bijna droog! Maar die wind met windkracht 7 (of 8) dat zal uiteindelijk mij sparringspartner worden.

Eenmaal in de boot kan ik wat meer ontspannen. Ik appte Peter P (die het hele weekend met de familie al op het eiland was) dat ik onderweg ben. Op papier zou de boot er 3 kwartier er over doen. In praktijk werd het ruim een uur. Volgens mij zegt dat ook iets over de stormachtige omstandigheden.

Ik twijfelde of de aansluitende bus wel op tijd in Hollum bij de sporthal zou komen. Ik riep naar een aantal andere lopers of het een idee was om met een groepje met de taxi te gaan. Dat ging immers sneller. Het idee werd goed ontvangen en al snel hadden we een busje vol. Scheelt uiteraard ook weer in de kosten ;-)

In no time kwamen we aan. Snel omkleden en het startnummer ophalen! Al snel zag ik Evelyn en Peter P. We kijken in de sporthal naar de routekaart en komen er achter dat de eerste 18 km we de wind in de rug hadden. Maar daarna wordt het pal in de wind lopen op het strand en op het laatste stuk wat zijwind. Een mooie uitdaging dus. We lopen we gezamenlijk de start. Dat was zo'n 400 meter verderop in het dorpscentrum van Hollum. De sfeer zit er ondanks de lichte regen er goed in.

Aftellen! En start! Het eerste stuk lopen we door de begroeide duinen en bossen.
Niet te veel zand, soms wat glad maar wel erg prettig Eenmaal aangekomen bij het vliegveld Ameland t.h.v. Ballum draaien we af richting het strand. De eerste ruk- en windvlagen kreeg ik te pakken. Ik zei tegen Peter (die op dat moment nog mijn loopmaatje is) dat we onze borst maar nat moeten maken.

Manmanman die wind! Storm!... We zijn op het strand. Daar gaat het tempo.. Peter raakte ik al vrij snel kwijt. Hij heeft kennelijk een betere aerodynamica. Wat ben ik blij dat ik na een aantal kilometer weer achter de duinen kon lopen. Achter de duinen op een paardepad met mul.. maar dan ook echt mul zand.
Ik het lukt me niet om het tempo te herstellen. Korte pasjes en doorgaan dan maar. Ondertussen word ik hier en daar ingehaald. Ook niet echt bevorderlijk voor de motivatie.

Aan de hand van de kaart in de sporthal wist ik dat we over 3 stukken strand moeten. Al vrij snel kom ik het 2e deel tegen. Het leek wel of het NOG harder ging waaien. Ook hier gooide ik de korte pas er maar weer in. Het was een prachtig tafereel al die ploeterende mensen met het opstuivende zand. Het enige wat eigenlijk hard ging is de achteruitgang van mijn tempo. Peter? Die zag ik al lang niet meer...

Strand 2 heb ik overleefd. Bij strand 3 heb ik gelukkig wat zijwind. Daar zal het wel goed gaan. Alhoewel.. het 30 km punt kwam er wel aan. Iedereen weet wat dat betekent..
Nog even! De Garmin zegt nog 7 km. Het bijna laatste stuk is een bos. Een bos met giga steile heuvels. Met wat gepaste scheldwoorden ga ik met mijn redelijk verkrampte benen naar boven. Bovenaan de heuvel publiek. "Nog een klein stukje!"  Enigsinds beduust zie ik Holllum liggen. Het parcours is ongeveer 2,5 km korter. Bijzonder.. maar ik ben er stiekem blij mee ;-)

Al met al.. een mooie trail! Maar laat het alsjeblieft mooi weer zijn ;-)

Remko

Maak je eigen LB-account!

Inloggen voor LBers