Het parcours is best leuk als je één rondje moet lopen maar na een paar rondjes beginnen de irritaties. Mede doordat mijn benen er vandaag geen zin in hebben zijn de vele kinderen die, goed bedoeld, sponzen en water aanreiken een bron van irritatie......

Eindelijk sta ik dan aan de start van de run van Winschoten. Iets wat elke ultraloper een keer moet lopen zeggen ze. Maar ben ik wel een ultraloper? Ik loop wel eens ver maar dan toch vooral in de bergen. Ik heb dan ook helemaal geen zin in 10 rondjes van 10 km door Winschoten en Heiligerlee. Het schijnt in de straten erg gezellig te zijn maar - zoals later blijkt - vooral voor de toeschouwers. Zelf zijn we elk jaar wel in Winschoten te vinden in het parkje om de lopers aan te moedigen en/of te verzorgen.

Remko heeft een geweldige tent geregeld. We staan op een schaduwrijk plekje in het parkje tegenover loopgroep Roden. Maar vandaag moet ik zelf uren rennen ipv lekker te relaxen in het park om de lopers aan te moedigen.

Ik ga veel te hard van start. Ik loop in een groepje met een Zweedse en een Engelse dame. De Zweedse dame babbelt alsof ze een trainingsrondje doet en finisht dan ook onder de 8 uur. Na de eerste ronde laat ik ze gaan want dit tempo ga ik nooit volhouden. Stefan zorgt voor koud water en geeft me soms een vaag drankje.

Het parcours is best leuk als je één rondje moet lopen maar na een paar rondjes beginnen de irritaties. Mede doordat mijn benen er vandaag geen zin in hebben zijn de vele kinderen die, goed bedoeld, sponzen en water aanreiken een bron van irritatie. Je wil toch vriendelijk blijven maar dat valt niet mee als je om de paar meter wordt lastiggevallen door opdringerige kinderen die je de sponzen bijna in je hand willen duwen. Voor het dorp lijkt het op een extra Koningsdag waarbij de lopers slechts achtergrondruis zijn. Hoe later het wordt, hoe minder belangstelling ze hebben voor de lopers en voel je je bijna een indringer op hun feestje.

Natuurlijk zou ik dit allemaal niet denken als ik lekker liep. Zo snel als de eerste 3 rondjes voorbij vliegen zo lang duren de volgende rondjes. Vanessa heeft ook slechte benen en nadat ik haar heb ingehaald in de derde ronde kapt ze ermee. De hitte valt mee. Ik kan me goed koelen maar mijn benen hebben er echt geen zin in. Mentaal ben ik ook al gebroken en kan me niet motiveren. Elke keer als ik langs de Bedumtent kom denk ik dat het veel gezelliger is langs het parcours dan op het parcours.

De 50 km gaat nog in 4 uur en 12 minuten. Ik probeer me te motiveren door te denken dan ik over de laatste 50 km nog 5 uur en een kwartier mag doen om nog onder de 9:30 te finishen. Een rondje in 1:05 moet toch een makkie zijn.

De zesde ronde wordt een drama. Ik moet een paar keer wandelen en heb er totaal geen plezier meer in. Zwaar wordt het altijd met ultralopen. Dipjes gaan over. Een ultra begint ook pas na 70 km.  Maar ik heb geen zin om te wachten of de dip overgaat. Ik heb het wel gehad hier. Ik weet dat de volgende 4 rondjes mij niets nieuws gaan brengen. Ik zie op tegen de, met verbrande lijklucht van niet menselijke dieren doordrenkte versierde straten.

Ik weet het zeker: voor mij dit jaar geen ultra's meer. Volgend jaar een mooie ultra in de bergen uitzoeken. Nu een paar maanden rusten. Ik heb nog 1 wedstrijd staan dit jaar: de Gaasterlandtrail en die is gelukkig maar 37 km.

Als ik ooit weer naar Winschoten ga zal het als supporter of als estafetteloper zijn. Want het Bedumer-estafette team was wél een groot succes. Al zou je het niet zeggen, ik heb een prachtige dag gehad. Bedankt Remko voor het organiseren en de mooie Bedumtent, Stefan voor de verzorging en alle anderen voor de support. Er was voor iedereen genoeg eten en drinken en een echt scorebord om de standen bij te houden. Er was zelfs aan een bedje gedacht waar ik na 60 km dankbaar gebruik van heb gemaakt. Volgende keer alleen nog een masseur/masseuse regelen. Hopelijk inspireert dit anderen zodat we volgend jaar met meerdere teams een dagje Winschoten doen.

Groet,
Edward


Maak je eigen LB-account!

Inloggen voor LBers