Dat is eigenlijk tegen mijn principes, een ander het vuile werk laten doen, maar vandaag maak ik een uitzondering.
Het duurt een paar kilometer voordat de focus weer op het lopen is. Dit was gewoon een aanslag....


Daar stonden Jan en ondergetekende weer aan de start voor onze tweede 60 van Texel. Deze tweejaarlijkse wedstrijd door het mulle zand, strand, een klein stukje bos, de heuvelachtige duinen en andere verharde en onverharde wegen.
Echter nu met een ander doel. Was het twee jaar geleden vooral aftasten hoe ver dat nou eigenlijk is die 60 van Texel, en wat kan het lichaam en de geest verdragen. Nu zijn we hier met al wat meer ultra en trail ervaring en wilden we beiden toch wel onder de zes uur finishen. Jan zat er in 2013 al dichtbij, en ik zat er 10 min. boven. In 2013 was het parcours echter een kilometer langer anders had Jan toen al onder de 6 uur gelopen.
Het parcours was deze keer bij de start i.v.m. de veiligheid iets aangepast. De start was van boven op de dijk verplaatst naar onder aan de dijk. Ook het eerste stuk strand was een kilometer langer dan de vorige editie. Het was ook deze keer geen 60 km, maar 550 metertjes meer. Maar ach, waar praten we over, die halve km. op een totaal van 60.
De eerste kilometers is het proberen je tempo te pakken en dan door het mulle zand naar het eerste stuk strand te lopen. Bij het strand aangekomen merkten we direct dat er toch een pittig windje stond. Geen storm maar wel zodanig dat je groepjes moet gaan vormen met lopers die hetzelfde tempo lopen. Ik zie Jan langzaam weglopen, maar omdat Jan een paar keer moet plassen en ik in een groepje van 9 lopers zit, die eigenlijk iets harder draven dan gepland, blijft hij in het zicht.
Het is voor mij kiezen, ga ik langzamer lopen, dan kom ik alleen tegen de wind te lopen. Iets wat ook veel kracht gaat kosten. Of blijf ik bij het groepje. Ik besluit om bij de groep te blijven, maar besluit ook geen kopwerk te doen. Dat is eigenlijk tegen mijn principes, een ander het vuile werk laten doen, maar vandaag maak ik een uitzondering.
Bij de eerste strandafgang staat mijn steun en toeverlaat Thom met de mountainbike al te wachten. Thom zal de hele dag meefietsen en mij van eten en drinken voorzien.
De kilometers glijden onder ons door en ook van het beetje regen die nu valt verneem ik niet veel. Ook het tweede stuk strand is vlot achter de rug. Ondertussen al de nodige aanmoedigingen gehad van vrouw, kinderen en Evelyn. Het blijft stimulerend.
Als we dan de duinen in duiken is de vuurtoren nog steeds niet in zicht. Deze staat op ongeveer 34 km en vanaf de vuurtoren moeten we eindelijk de wind een beetje in de rug krijgen.
Als we dan onder de vuurtoren door zijn gelopen zijn we met nog met vier lopers. Toch wel lekker als we dan met de wind in de rug lopen. Niet het hele tijd want soms lopen we voor de dijk en soms erachter.
Dan komt er op een smal stukje weg een rode Volvo ons tegemoet. Ik ga schuin achter de voorste loper draven en gebaar naar de automobilist ook een stukje opzij te gaan. In plaats van even bij te sturen stuurt hij de auto op ons af en wijkt op het laatste moment weer uit. Hij komt zo dicht bij ons langs dat ik een tik op zijn raam geef en roep waar ie mee bezig is. De man stopt, bedenkt zich niet, zet de auto in de achteruit versnelling en scheurt achteruit. Thom zat tussen ons in en werd door de gek overreden. Ik draai mij om en besef wat er is gebeurt. Ik wil de man te lijf maar Thom springt ertussen en roept dat we moeten lopen. Daar zijn jullie voor gekomen zegt Thom. Ik regel het hier wel. Met tegenzin draaf ik weer door. Het duurt een paar kilometer voordat de focus weer op het lopen is. Dit was gewoon een aanslag.
Bij km 40 had ik twee jaar geleden een flinke dip die destijds wel een uurtje duurde. Die blijft nu nog uit en dat is lekker draven. De kilometertijden lopen weliswaar wat op maar dat mag ook na 40 km. Als ik bijna bij het 50 km punt ben sluit mijn motivator Thom zich weer bij mij aan op de fiets van de oudste dochter. Die zou volgens de planning de laatste 15 km meefietsen maar geeft de fiets aan Thom.
Bij de laatste drinkpost merk ik dat ik bewust wat meer tijd neem voor het watersponsje dan ik zou moeten. Het beste is er toch wel een beetje vanaf. Thom moedigt mij nog op met een peptalk en draaf weer verder. Ik lig nog steeds ruim voor op het schema voor onder de 6 uur.
Nog drie kilometer en ik moet voor het eerst een stukje wandelen. Het wordt nog even buffelen de laatste kilometers. Nog een bocht en dan nog een recht stukje van 500 meter richting finish. Ik word nog ingehaald door een loper die denkt dat hij na 60 km nog een volwaardige sprint kan doen. Hij komt tot 200 meter en krijgt dan een gigantische kramp in zijn rechterbeen. Hij schreeuwt het uit van de pijn. Ik loop de laatste meters rustig uit.
Vlak voor de finish staat Jan met de camera de laatste meters van mij vast te leggen. Jan is binnen gekomen in een fantastische 5.35 uur. Een p.r. verbetering met maar liefst 30 min. Ik ben zelf ook dik tevreden. Met 5.52 uur loop ook ik een p.r. met 18 min.
Achter de finish even bijkletsen en dan voldaan richting massage en douche. Die hadden we wel verdiend. Het was een memorabele dag geworden.
Ik wil Thom nogmaals bedanken voor zijn steun. Ook Petra voor de vele kilometers die we gelopen hebben in de voorbereiding. Het maakt lange trainingsuren een stuk makkelijker. Vergeet ik bijna de organisatie die het weer prima voor elkaar hadden.

Foto's van Evelyn staan HIER als slideshow en HIER op Picasa


Loopgroet Bart.

Maak je eigen LB-account!

Inloggen voor LBers