Krantenartikelen 25e Bosloop PDF

Kamminga wint Bedumer Bosloop
Iwan Kamminga en Christien Koning winnen Bedumer Bosloop

Jubileumeditie Bedumer Bosloop

25e editie Bedumer Bosloop met canicross

en enkele niet verschenen artikelen BuurContact krant(c)Noorderkrant 16 april 2014
Het artikel staat HIER in de Noorderkrant.

Noorderkrant 16april2014 Bosloop klein

(c)Ommelander Courant 14 april 2014
OmmelanderCourant 14april2014 Bosloop klein

(c)Ommelander Courant 31 maart/1 april 2014

OmmelanderCourant 31maart2014 Bosloop klein

(c)Noorderkrant 2 april 2014
Het artikel staat HIER in de Noorderkrant.
Een artikel op Noorderkrant.nl is HIER te vinden.

Noorderkrant 2april2014 Bosloop klein

Voor BuurContact krant (niet geplaatst)

25e editie Bedumer Bosloop


De wedstrijdcommissie: vlnr: Ger Coster, David Samson, Wiebo Boer en Gerald Schuil

Op zaterdag 12 april wordt de 25e editie van de Bedumer Bosloop georganiseerd. Hiermee is deze loop een klassieker geworden op de Noord Groninger hardloopkalender.

Loopgroep Bedum vierde in 1989 zijn eerste lustrum en toen ontstond een plan om in het Bedumer bos een veldloop te houden.
De eerste editie van de Bedumer Bosloop werd georganiseerd in het najaar van 1989.
Op zaterdag 9 december werd in alle vroegte het parcours over de incourante afstand van 7575 meter begaanbaar gemaakt. De paden in het bos waren toen nog niet verhard en waren vooral in het najaar glibberig en voorzien van vele plassen.
Voorafgaand aan de wedstrijd werd er toen ook al een jeugdloop gehouden, aan de start stonden de eerste keer 12 enthousiaste kinderen.
Bij de start voor de wedstrijd stonden 44 wedstrijdlopers en 68 recreanten. Na een spannende strijd werd Rian Arends bij de heren de eerste winnaar van de Bedumer Bosloop in een tijd van 26:15. Bij de dames zegevierde W. Demmer in een tijd van 30:45.
Tot 2003 werd in december deze veldloop, vaak onder winterse omstandigheden, gelopen en was de Bedumer Bosloop onderdeel van het Geov-RZG Loopcircuit.

In 2003 is de overstap gemaakt naar het BuurContact Loopcircuit en is de loop naar het voorjaar verhuisd. Dit circuit biedt wedstrijden aan over 10km en voor recreanten is er de mogelijkheid om 5 of 10km hard te lopen. Hiervoor was een verlenging van het parcours in het Bedumer Bos nodig.
Daarvoor zijn de start en finish van de Bedumer Bosloop naar de Waldadrift verplaatst, bij het Arjen Robbenveld. Alle deelnemers lopen rondjes van exact 2,5 km over paden door het bos met als moeilijkheid dat aan het eind van iedere ronde de Bedumer bult bedwongen moet worden. De deelnemers aan de 10km krijgen deze vier keer voor de kiezen.
Winterse omstandigheden zoals mogelijk zijn in december komen niet meer voor. Wel werd de organisatie in 2007 verrast door naderend onweer waardoor besloten moest worden om de Bosloop af te gelasten. De veiligheid van deelnemers en toeschouwers kon niet worden gegarandeerd.

Inmiddels is de Bedumer Bosloop tien keer in de huidige vorm over 10km georganiseerd. Dat heeft diverse winnaars en winnaressen opgeleverd. Het parcoursrecord bij de mannen staat op 31:45, dat werd in 2004 gelopen door Niels de Bruin. In 2010 kwam Iwan Kamminga tot de tweede tijd die hier gelopen is, hij wist de 10km in 32:20 te volbrengen.
Het parcoursrecord bij de vrouwen staat op naam van Sanne Buisman, zij was in 2003 de snelste dame in een tijd van 37:56.

Al sinds de eerste editie worden ook ieder jaar de kinderen van alle (7) basisscholen in de gemeente uitgenodigd om mee te doen. Zij rennen in drie leeftijdsklassen om de prijzen. Dit levert altijd wedstrijden op waarin met veel enthousiasme en passie gelopen wordt. Ouders en leerkrachten moedigen dan luidkeels hun kinderen aan die 1, 2 of 4 rondjes van 500 meter hardlopen.
Sinds twee jaar kunnen leerlingen van de deelnemende scholen de Bedumer Bosloop wisselbeker te winnen. De school die in de drie categorien het beste scoort mag een jaar lang de wisselbeker in de school hebben staan.

In 2006 was er bij de Bedumer Bosloop een record aantal deelnemers te begroeten. Bij het thema Week van het Water konden er 179 kinderen, 189 wedstrijdlopers en 184 recreanten worden begroet. Onder de deelnemers van 1989 en ook van 2006 en ook van alle andere jaren was er altijd n constante factor, en dat was Fiepko Coolman. Deze enthousiaste man uit Bedum heeft alle edities van de Bedumer Bosloop gelopen, dat is een prestatie van formaat.

Op zaterdag 12 april wordt de 25e Bedumer Bosloop georganiseerd. Zoals altijd wordt er gestart met de schooljeugd, zij lopen vanaf 14:00 uur hun rondjes. De kinderen van de groepen 3 en 4 lopen 500m, de groepen 5 en 6 lopen 1000m en de groepen 7 en 8 lopen 2000m.
Nadat de prijzen uitgereikt zijn aan de kinderen wordt er om 15:00 uur gestart met een nieuw onderdeel, de Canicross. Een Canicross is een wedstrijd waarin koppels van begeleider met aangelijnde hond om de overwinning strijden. De koppels lopen een afstand van 5km (2 rondjes) en om de 30 seconden wordt er een koppel gestart. Op basis van de netto tijd van alle deelnemende koppels wordt aan het einde de winnaar bepaald.
Om 16:00 uur zal het startschot van de wedstrijd over 10km klinken. In de verschillende leeftijdscategorien zullen de mannen en vrouwen strijden om de prijzen. Recreanten kunnen kiezen uit de 5km of 10km.
Na afloop is er voor alle deelnemers een drankje en hapje en natuurlijk een herinnering.

Dit jaar is het BuurContact Loopcircuit een unieke samenwerking gestart met FC Groningen in de Maatschappij en stichting Make a Wish. Deze drie organisaties zullen dit jaar bij elke BuurContact Loop, met als eerste de Bedumer Bosloop op 12 april, activiteiten organiseren waarbij het doel om zoveel mogelijk ernstig zieke kinderen een mooie dag te kunnen laten bezorgen voorop staat. Deelnemers wordt gevraagd om geld in te zamelen voor dit goede doel. Op het parcours kan iedereen loten kopen waarmee mooie prijzen gewonnen kunnen worden.
Naast alle Make a Wish activiteiten wordt er ook een veiling georganiseerd. Voor deze veiling zijn er al een paar mooie items beschikbaar gesteld. Op deze items kan geboden worden, de opbrengst gaat volledig naar Make a Wish. De veiling start rond 15 april op www.buurcontactloopcircuit.nl.

Voor BuurContact krant (niet geplaatst)

Clinic voor de Bedumer Bosloop
 


15 enthousiaste deelnemers (en 2 trainers) aan de clinic op zaterdag 8 maart. Foto: Peter. Het origineel staat HIER

Meedoen aan de Bedumer Bosloop staat open voor iedereen. Of je nu een geoefende loper bent of een beginner, loopgroep Bedum wil graag dat iedereen die wil meedoen ook kan meedoen.

Voor beginnende hardlopers en herintreders organiseert de vereniging twee maal per jaar een clinic. De clinic in het voorjaar biedt deelnemers de kans om in 9 weken de conditie op te bouwen om tijdens de Bedumer Bosloop mee te doen aan de 5km recreantenloop.

In totaal hebben zich ruim 20 personen aangemeld voor deze clinic. Op 8 februari is deze groep enthousiaste lopers van start gegaan. Wekelijks werd op de zaterdagmorgen onder leiding van de trainers Henk Schuitema en Nico Vierkant gewerkt aan de looptechniek, het uithoudingsvermogen en het met plezier hardlopen. Daarnaast is de deelnemers gevraagd om ook zelf te trainen om het gewenste doel te bereiken.

Gedurende de 9 weken is voor een aantal deelnemers de opbouw 0 naar 5 kilometer hardlopen gerealiseerd, dat is een prestatie van formaat. De conditie is verbeterd en dat voel je: je wordt steeds fitter! Deelname aan de Bedumer Bosloop behoort nu tot de mogelijkheden.

Ook in het najaar organiseert loopgroep Bedum ieder jaar een clinic hardlopen. Deze staat in het teken van voorbereiding op de 4 mijl die in oktober gehouden wordt. Vanaf eind augustus wordt deelnemers de gelegenheid geboden om op een verantwoorde manier de conditie op te bouwen waarna deelname aan de 4 mijl mogelijk is. Lijkt dit jou ook wel wat? Let dan op de aankondiging hiervan in de regionale kranten of kijk op de site www.loopgroepbedum.nl.


Zie ook deze artikelen:
Nieuwere artikelen:
Oudere artikelen:

 
© 2000-2021  Loopgroep Bedum, webmaster Peter v.d. Hulst